Hoogwaardige verwerking organisch afval blijft uitdaging

Het blijkt een lastig en langdurig proces om voor GFT en ander organisch afval een hoogwaardige afzetmarkt te vinden. Als grootste composteerder van ons land kiest Attero er daarom voor om zich stap voor stap door te ontwikkelen binnen de circulaire en biobased economie. Zo wil Attero zich samen met Limburgse overheden en organisaties inzetten voor een betere kwaliteit GFT en de opwerking van bermgras tot lignine.

Kunststofafval: van ruiken naar analyse

Polytential werkt aan een innovatief proces om zeer snel zelfs het laatste
restje kunststofafval te kunnen analyseren. Een scanner en geavanceerde
dataverwerking verlossen plastic compounders van zintuigelijke waarnemingen
en het toevoegen van onnodig veel additieven en virgin plastic.
lees meer

Frans proces stort zich op schadelijk afval

Het Franse start-up bedrijf Pyro Green Innovations ontwikkelt een nieuw proces om energie op te wekken uit schadelijk afval en uit afval met een hoog mineraal- en koolstofgehalte. In een continu proces wordt het afval in drie fases ontleed in een reactor met gesmolten glas. Onlangs is een intentieverklaring getekend door 160 gemeenten uit Bretagne voor een industriële demonstratie-eenheid.
Lees meer

Biobased economy: Afvalloos in de achtertuin

Hoe maak je van biologische afvalstromen een waardevolle grondstof? Een vraag waar honderden pioniers zich vandaag de dag over buigen. Aan initiatieven geen gebrek. Kijk vooral eerst naar de lokale situatie want dat verhoogt de kans op succes, is het devies. Zo staan in Oost-Nederland papierslib, verse biomassa en rioolwaterslib op de nominatie voor een tweede leven.
Lees meer

De reïncarnatie van organisch afval

Organisch afval krijgt steeds vaker een zinvolle bestemming als biogas. Het is nog waardevoller om deze restproducten om te zetten in vetzuren voor voedsel, diervoeding of chemische producten. Als je dat ook nog eens op een manier doet die goed bij de afvalwereld past, dan kun je gerust van een unicum spreken. In de tweede helft van volgend jaar gaat de eerste demonstratiefabriek van Chaincraft dit waarmaken.
Lees meer

De strijd tussen shredder en afval

Shredders zijn er in soorten en maten. Van autobekleding en tuinstoelen tot sloophout en rubberbanden: de ronddraaiende messen weten er wel raad mee. Het afvalmateriaal geeft zich echter niet zomaar gewonnen.
Lees meer