VSParticle: Een katalysator in tien minuten

Katalysatoren, batterijen en zonnecellen. Dankzij nanotechnologie zal hun efficiency en rendement drastisch toenemen. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan VSPARTICLE dat een machine heeft ontwikkeld die binnen tien minuten een nanodeeltje van elk gewenst metaal kan produceren, transporteren en immobiliseren, in elke gewenste samenstelling. Dat scheelt onderzoekers maanden, zo niet jaren werk en helpt bij de transitie naar een duurzame samenleving.

Delft Advanced Biorenewables: Bioreactor voor grootschalige olieproductie uit biomassa

Delft Advanced Biorenewables heeft een bioreactor ontwikkeld die in een doorlopend fermentatieproces uit biomassa tegelijk oleochemicaliën produceert en ze ontdoet van water. Dat verhoogt niet alleen de productie tot wel dertig procent, ook spaart dit dure centrifuges uit. Nu DAB een 1000 liter reactor in gebruik heeft genomen, is de start-up klaar om de industrie erbij te betrekken.

 

Cerabon: Lichtgewicht en toch slijtvast

Limburgse start-up CeraCarbon heeft een keramisch materiaal ontwikkeld dat goed hecht op koolstofvezels. Zo ontstaan producten die net zo slijtvast zijn als gecoat staal, maar 75 procent lichter zijn. Dat is in het bijzonder goed nieuws voor verende, hydraulische componenten en tandwielen.

 

T-minus: Vijf keer meer klimaatonderzoek voor hetzelfde geld

T-minus ontwikkelt raketten voor wetenschappelijk onderzoek in de atmosfeer. Op de open chemische locatie S/Park in Deventer gaat de Delftse start-up een stuwstof met een unieke chemische samenstelling produceren. De raketten waar deze stuwstof ingaat, zijn vijf tot tien keer goedkoper dan andere raketten.

Electric Ant: Simulatiesoftware bekort R&D complexe vloeistoffen

R&D-afdelingen in de chemie kunnen met software het stromingsgedrag van complexe vloeistoffen simuleren. Daarmee kunnen ze laboratoriumexperimenten overslaan, onderzoek finetunen en de ontwikkelingstijd versnellen. Voor praktisch ingestelde analisten is het nog wel wennen aan deze theoretische benadering.

Pontiflex: modulaire en duurzame fietsbrug

Fietsen is gezond en goed voor het milieu. Bovendien zouden nieuwe fietsverbindingen zelf veel duurzamer kunnen zijn. Met die overtuiging heeft Pontiflex een modulaire fietsbrug van duurzame materialen ontworpen. Nu zoeken oprichters Joris Vermeulen en Ronald Smallenburg nog een gemeente die voor hun innovatie durft te kiezen. En ook een chemiebedrijf dat bereid is om kennis en geld te investeren.

Ioniqa: van kleurloze petfles naar kleurloze petfles

Hoe maak je van alle kilotonnen petflessen en fleece-kleding, die jaarlijks in de verbrandingsoven of in de oceaan eindigen, weer een zuivere grondstof voor veeleisende colaflessen? En dan ook nog op een efficiënte manier? Op die vragen heeft Ioniqa het antwoord gevonden. Aan dit jongensboek zijn de nodige slapeloze nachten vooraf gegaan.

Tusti ontwikkelt nieuw proces voor reinigen van afvalplastic

In het Zuid-Limburgse Montfoort staat een fabriek waar schone plastic snippers worden gemaakt uit vette kunststofverpakkingen.